Vitar Drinković otvara sezonu u Garaži Kamba!

Snijeg nije jedino što nas može iznenaditi ovoga proljeća. Naime, ovoga tjedna započinje nova sezona kambovanja u izložbenom prostoru Garaža Kamba koju otvara izložba ZOOM Vitra Drinkovića u petak, 9. travnja 2021. godine, u 19 sati.

Kao što se to do sada dalo dokučiti iz Drinkovićevih prijašnjih uradaka, „glavnu ulogu“ u njegovom radu, pa tako i u interaktivnoj instalaciji ZOOM, ima čovjek. Umjetnik ovoga puta u svom radu preispituje posljedice okolnosti koje su spopale pojedinca i njegovu zajednicu posljednjih godinu dana, s naglaskom na psihu. Iz predgovora izložbe saznajemo: „Promatrač u ovu iskustvenu instalaciju ulazi fizički, sjeda na drvenu stolicu pred konstrukt sačinjen od 3D printanih dijelova, elektromotora, mikrofona i dvije plastične vrećice koje evociraju dva plućna krila te drvene stolice, dok mu dah tog protokiborškog bića struji po licu, a sjedalo pod njime zlokobno podrhtava.“

Ova, gotovo filmska situacija koja je zadesila cijeli svijet, ostavila je i ostavljat će utjecaj na mnoge segmente ljudskog bivanja. Naravno, pitanja koja se tiču čovjeka zahvaćaju i njegove interese interese, tako da je utjecaj i na umjetnost bio nezaobilazan. Neosporivo, mnogi umjetnici su na ovaj ili onaj način odlučili zabilježiti ovo razdoblje svojim umjetničkim jezikom. Kako je to izveo Vitar Drinković, saznajte ovoga petka u Garaži Kamba.


Vitar Drinković rodom je iz Zagreba te je u istom gradu završio Akademiju likovnih umjetnosti, prvo magisterijem na Odsjeku za kiparstvo 2008., a zatim je magistrirao na Odsjeku za animirani film i nove medije 2014. godine. Kao student sudjeluje na mnogim europskim i izvaneuropskim razmjenama i rezidencijama, a njegov rad možemo promatrati kao spoj umjetnosti, znanosti i tehnologije. U posljednje vrijeme najveća okupacija u njegovom umjetničkom opusu jesu utjecaji na percepciju svakodnevice.
Više o izložbi možete saznati na Facebook eventu.
Fotografija ustupljena ljubaznošću tima Garaže Kamba.
Produkciju rada financirao je Kružok.
Poveznice
Moglo bi te zanimati