"Pucanje po šavovima" - Kasja Jerlagić

Kasja Jerlagić (1996) sarajevska je umjetnica koja se bavi tehnikom veza i tkanja, crtežom u tradicionalnoj i digitalnoj tehnici te fotografijom. Dana 26. svibnja 2023. u Atelijerima Žitnjak otvorena je Kasjina prva samostalna izložba Pucanje po šavovima, na kojoj su predstavljeni radovi u tekstilu za koje umjetnica nije zamišljala da će ikada biti izloženi u galerijskom prostoru.

Kasja se koristi tekstilima iz svakodnevne uporabe, a koncem u boji šije slogane ili različite oblike kao što radi i u tehnici tkanja (osobito su prisutni motivi karte Bosne i Hercegovine). Umjetnica je naslov izložbe dovitljivo izabrala objašnjavajući nam kako je za vrijeme pandemije sama „počela pucati po šavovima“, pa je prvi put posegnula za medijem koji je opipljiviji i konkretniji od crteža i fotografije. Nažalost, umjetnica smatra kako tekstilna umjetnost još uvijek nije dovoljno zastupljena na međunarodnoj umjetničkoj sceni zbog percepcije toga medija kao „ženskoga“ medija i medija u domeni kućanstva.

Osim što se bavi samostalnim radom, Kasja je 2018. s kolegama i prijateljima osnovala kolektiv ODRON (Otpor društva ravnodušnosti, očaju i nacionalizmu), koji je djelovao do 2022. zbog gašenja kulturnih institucija u Sarajevu. Riječ je o neformalnoj platformi koja je, kao što umjetnica kaže, organizirala „sve ono što je u gradu nedostajalo u to vrijeme“, odnosno izložbe, diskusije, projekcije i koncerte, te omogućila studentima Akademije i amaterima da izlažu svoje radove. Također u Beogradu su održali izložbu grbova različitih općina Bosne i Hercegovine u formi razglednica, od kojih svi nisu bili ni ustavni, a kamoli grafički stilizirani. Uostalom, ODRON je 2020. u sklopu spašavanja parka u centru Sarajeva, na mjestu kojega je trebala biti izgrađena banka, objavio smrtovnicu na kojoj je istaknuo kako „sahranjuju svoje povjerenje u vlast“ i održao pogrebnu povorku. Tim činom park je spašen, a u njemu i dalje stoji skulptura okrnjena početkom građevinskih radova. G. 2022. umjetnica je emigrirala u Njemačku, gdje nije uspjela pronaći posao, pa se vratila u Bosnu i ostvarila uspješnu karijeru.

Poveznice
Moglo bi te zanimati