Predstavljanje knjige ‘Zagreb i ja’

Na adresi Jurišićeva 5, u prostorima kafića K&K Milčec, 18. ožujka održalo se predstavljanje knjige ‘Zagreb i ja’, autorica Nataše Hrust i Ane Milčec. Nataša Hrust grafička je dizajnerica koja je zaslužna za ilustracije, a Ana Milčec osmislila je kratke crtice koje ih prate. Projekt je nastao zahvaljujući zajedničkoj ljubavi prema Zagrebu koju autorice gaje već dugi niz godina i ističu kako ih je želja za poznavanjem grada oduvijek  povezivala. U ostvarivanju te želje pomogao je Anin otac, Zvonimir Milčec, kojeg između ostalog, poznajemo kao velikog znalca o gradu. Koliko god truda ulagale u otkrivanje zagrebačkih tajni, u šali dodaju kako ih je oduvijek mučila pomisao da u svom znanju nikada neće moći sustići mačka koji se posvuda kreće. Upravo tako nastaje ideja za glavnog lika ove ilustrirane knjige.

Crni mačak nas vodi po glavnim lokacijama u centru grada, ali uključuje i zanimljivosti o dijelovima Novog Zagreba. Ilustracije su nastale kombiniranom tehnikom crteža i kolaža. Pojedini dijelovi namjerno nisu ilustrirani, već su umetnute fotografije. Ilustracije se nalaze uz  činjenice koje su većini Zagrepčana poznate, no neke bi nas mogle i iznenaditi. Autorice su se prvenstveno nastojale približiti djeci, kako bi na ovaj način razvijala ljubav prema Zagrebu. Knjiga je izdana 2010. godine u izdanju Bookovca, stoga su autorice imale priliku vidjeti pozitivne reakcije djece na cijeli projekt. U budućnosti bismo mogli očekivati nastavak knjige, a kao moguću temu autorice najavljuju pisanje o vremenu kada su se određene stvari i pojave prvi put dogodile u našem gradu.

Svojevrsno oživljavanje knjige, tj. ponovno predstavljanje, dio su novog programa koji se počinje odvijati u Milčecu. Novi kreativni tim čine autorice, Hrvoje Vukov i Alen Novoselac koji se na ovaj način pokušava približiti najmlađima te se 19. ožujka (od 9 do 11 sati) održava radionica na istu temu. Novim programom nastoje se prilagoditi svim uzrastima kako bi K&K uistinu postao dom Zvonimira Milčeca i mjesto koje će njegovati uspomenu na njegovo stvaralaštvo. Iz razgovora s voditeljem programa, Hrvojem Vukovom, saznajemo da se utorkom održava čitanje Milčecovih tekstova, a srijedom studentska večer koja bi bila rezervirana za izložbe, predstavljanje knjiga, glazbene događaje, radionice i slično.

Program se održava svaki dan pa nas u budućnosti očekuje niz raznovrsnih događanja. Najveći je novitet stvaranje Milčecovih danakoji će se održati od 15. do 17. travnja. U tom će se duhu pojedini dijelovi kafića preurediti kako bi prostor postao svojevrsni muzej u kojem će se nalaziti i privatne stvari Zvonimira Milčeca, kao primjerice njegov stol koji se namjerava postaviti na katu. Na gornjoj će se etaži izložiti slike koje su autorska djela Milčecove druge kćeri Maje. S obzirom na entuzijazam vodećih ljudi projekta, možemo jedino zaključiti kako nas u Milčecu očekuje val pozitivnih promjena koje će Zagrepčani zasigurno s veseljem prihvatiti.

Moglo bi te zanimati