Izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti

Izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu otvorena je u četvrtak, 9.ožujka, u predvorju koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Petero mladih umjetnika četvrte i pete godine studija predstavilo je svoje radove koji su odraz osobne ekspresije i rezultat vizualnog eksperimenta. Četvero slikara, Monika MilivojevićLuka Kušević-Radaković, Dorotea Kučenjak, Luka Hatvalić te kiparica Ana Grgos, svojim djelima prezentiraju vlastito poimanje stvarnosti  putem apstraktnog oblikovanja uz upotrebu različitih tehnika i motiva.

Ljubaznošću Dorotee Kučenjak

Iako mladi umjetnici koriste različite principe, jedna stvar im je zajednička, a to je udio vlastitog doživljaja predstavljen u pojedinim radovima. Tako se primjerice, put prema apstrakciji kod slikarice Doroteje Kučenjak očituje u izrazu vlastitog doživljaja ambijenta s mnogo detalja i prevladavajućim zemljanim bojama. Različitim teksturama, u kojima se pojavljuju nijanse plave i zelene, ambijent ostvaruje i slikarica Monika Milivojević u svome triptihu čiji se dijelovi mogu sagledati kao cjelina, ali i kao zasebni isječci određenog ritma teksture.

Dvije spomenute slikarice predstavile su se također i jednom zajedničkom slikom. Fragmente prirode u nešto krupnijem planu prikazuje Luka Kušević koristeći fovistički tretman boje. U svojim radovima iznosi detaljno izrečene motive iz prirode, poput primjerice korijenja među vegetacijom. Naravno, i takav slikarski izraz teži apstrakciji, i to organskoj. Ponešto drugačiji pristup prema stvarnosti uočava se u radovima slikara Luke Hatvalića koji u svome slikarskom izričaju nastoji okolinu pretočiti u brojeve, nižući ih u određenom geometrijskom skladu kojega ostvaruje kvadratnim poljima različitih tonova. Takvi manji kompozicijski fragmenti u pravilnom su i dobro osmišljenom odnosu te tvore jednu harmoničnu cjelinu.

Ljubaznošću Dorotee Kučenjak

Osobnu ekspresiju, ali u drugačijem mediju od spomenutih, izražava kiparica Ana Grgas koja se predstavlja portretima u različitim materijalima kao što su beton, glina, terakota i gips. Ekspresivno modelirani, ovi portreti prikazuju snažne emocije svojim izrazima lica i samom teksturom koja je rezultat oblikovanja rukama i različitim pomagalima. Ekspresivnost portreta umjetnica je osim u kiparskim djelima predstavila i u takozvanoj Skici, načinjenoj ugljenom na papiru. Iako različiti po pitanju motiva koji ih inspiriraju, tehnike i načina oblikovanja likovnoga djela, svim predstavljenim mladim umjetnicima cilj je prikazati svoje radove u vidu ekspresivne apstrakcije kojom stvarnost, prema vlastitom doživljaju, pretaču u likovni izraz bitno drugačiji od našeg svakodnevnog zapažanja.

Moglo bi te zanimati