Gorući grm znanja

Nikolaj Olejnikov, umjetnik i aktivist iz Rusije, drugi je put u karijeri gostovao u Galeriji Nova, gdje je 15. ožujka 2016. godine održao predavanje o svom radu u području umjetnosti i obrazovanja te pojasnio kakve pedagoške prakse prakticira Rozina kuća kulture u Sankt Peterburgu i kakav je odnos kulture i politike u Rusiji. Nikolaj Olejnikov član je grupe Čto delat? iz Sankt Peterburga, osnovane 2003. godine, koja se bavi eksperimentima pedagoških praksa i usvajanja znanja. Također, urednik je novina koje grupa izdaje, član je uredništva Moskovskog umjetničkog magazina i suosnivač grupa Naučimo film i Majski kongres kreativnih radnika te član punk-benda Arkadij Koc. U Rozinoj kući kulture, umjetničko-obrazovnoj ustanovi otvorenoj prošle godine, Olejnikov podučava i radi kao član odbora.

a početku predavanja umjetnik je iznio nekoliko teza ključnih za rad grupe Čto delat? pa tako i za poučavanje i djelovanje u kulturi općenito. Čto delat? kolektivna je inicijativa koja svoj rad zasniva na povezivanju umjetnosti, filozofije, povijesti i poetike, a za uzore uzima velikane umjetnosti poput Bertolta Brechta i Jean-Luca Godarda. Grupa se bavi i pitanjima zastupljenosti umjetnosti u raznim sferama, poput one političke koja se najčešće želi odvojiti od umjetnosti smatrajući je individualističkom i negirajući njezinu ulogu u aktivizmu. Olejnikov smatra da umjetnost i znanost ne mogu biti potpuno odcijepljene od politike te da kolektivni aktivizam koji ujedinjuje umjetnost, povijest i filozofiju treba shvatiti ozbiljno. Upravo zbog pogrešnog interpretiranja tog kolektiva, umjetnik je nailazio na neke zapreke, pa i neugodnosti. Primjerice, za vrijeme radionice koja je okupila tridesetak ljudi s ciljem da provedu 24 sata zajedno, u filozofskim i književnim raspravama i razgovorima o, kako društvenim, tako i političkim aktualnostima, program je prekinula policija i čitavu grupu privela zbog toga što su sumnjali da se radi o političkoj grupaciji čije se djelovanje smatra potencijalno opasnim.


Foto ljubaznošću WHW-a

O njegovom intenzivnom bavljenju kulturom i politikom svjedoče i brojevi novina koje grupa Čto delat? izdaje, a koje su namijenjene repolitizaciji ruske intelektualne kulture u njenom širem međunarodnom kontekstu. Brojevi časopisa i pojedini tekstovi dostupni su na web stranici grupe Čto delat?. Kolektivnim djelovanjem grupa je ostvarila brojne projekte poput izložbi, radionica, koncerata, a posebno je zanimljiv projekt Library around the world organiziran najprije u Ljubljani, a kasnije i u nekim drugim europskim gradovima, gdje su izložbeni prostori, opremljeni raznim knjigama prikupljenim iz lokalnih knjižnica, poslužili kao mjesto okupljanja zainteresiranih posjetitelja kojima je na taj način omogućen izravan pristup knjigama i čitanju.

Slično tome je osmišljen i prostor čitaonice Rozine kuće kulture, no ova kolektivna inicijativa uistinu djeluje poput neke vrste škole. Naime, 25-30 polaznika okuplja se u zajedničkom prostoru gdje provede po jedan čitav tjedan svaki mjesec. Njihov rad također se temelji na učenju filozofije, poetike i likovnih umjetnosti, a svakih šest mjeseci organizira se izložba na kojoj predstavljaju svoje radove. Bitno je naglasiti da polaznici djeluju kao jedinstvena cjelina, što je također jedna vještina koju uče provodeći vrijeme zajedno i nastojeći djelovati kao kolektiv. Polaznici škole kulture ne moraju biti umjetnici niti dolaziti iz umjetničkih krugova, već su to jednostavno osobe željne znanja i spremne na učenje u integriranoj zajednici, a zagovaraju antifašistička stajališta i vrijednost zajedništva. Upravo su takve vrijednosti osnova na kojima počiva umjetničko i pedagoško djelovanje Nikolaja Olejnikova koji je itekako svjestan kakvim usmjerenjima bi trebale težiti obrazovne ustanove i koliko je bitno usvajanje znanja o vrijednosti zajedništva i kolektivnog djelovanja u svrhu napretka, kako individualnog, tako i onog u međuljudskim odnosima i zajednici.

Ovim predavanjem Galerija Nova još je jednom ugostila umjetnika čiji je rad usmjeren na kolektiv i umjetnički aktivizam s kojim smo se nedavno susreli i na radionici dokumentarnog veza umjetnice Vahide Ramujkić, a oba događaja dio su zajedničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti koji, između ostalog,  donosi i izložbu Dan za danom, otvorenu u Galeriji Nova do 30. travnja.

Slika naslovnice Chto delat, “Study, Study and Act Again”, 2011 (izložba “Stvarno korisno znanje”, Museo Reina Sofia, Madrid, 2014)

Moglo bi te zanimati