Promocija monografije Vinka Uhlika ''Graditi i slikati grad''

Povodom održavanja promocije monografije "Graditi i slikati grad“ arhitekta, urbanista i akademskog slikara Vinka Uhlika, u utorak, 26. studenog u 18 sati u Oris Kući arhitekture govor će održati Maroje Mrduljaš, Tonko Maroević, Marko Sančanin te sam Vinko Uhlik.

Knjiga svestranog Vinka Uhlika automonografski je uradak njegova cjelokupnog djelovanja na području arhitekture i urbanizma (diplomirao na Arhitektonskom fakultetu kod prof. Vladimira Turine 1957.) i slikarskog opusa (diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Otona Postružnika 1965). U njoj možete pronaći profesionalnu biografiju arhitekta, stotinjak arhitektonskih i urbanističkih realizacija, natječajnih radova i neizvedenih projekata uz izrazito ilustrativni prilog arhitektonskog i urbanističkog djelovanja.

Najveći dio autorovog opusa vezan je za Zagreb, od realizacija i projekata novozagrebačkih naselja Zapruđe, Siget, Središće, Utrina, do natječajnih radova za urbanističko rješenje Donjeg Grada, novog centra Zagreba u Trnju i idejnog projekta za Kulturno-društveni centar Novi Zagreb pa se uz navedena poglavlja nalaze i autorovi komentari kroz šetnju gradom i individualne opservacije na pojedine dijelove grada.

Autori tekstova monografije su Ivan Mlinar, Leila Mehulić i Stanko Špoljarić.

"Intencija monografije prezentacija je plodnog slikarskog i arhitektonsko-urbanističkog rada Vinka Uhlika kao sudionika stručnih i društveno kulturnih kretanja tijekom šezdesetak godina. Osim prezentacije autorova rada te rada niza autorovih suradnika i kolega, kroz tekstove i komentare ova je knjiga i autentičan dokument vremena, što je čini širim stručnim i kulturološkim doprinosom hrvatskoj arhitekturi i kulturi druge polovice dvadesetog stoljeća. Dok se arhitektura i urbanizam bave oblikovanjem prostora, autorovo slikarstvo služilo mu je da ispituje vlastite osjetilne reakcije na prostore koji ga okružuju i u kojima živi." (iz recenzije, dr. sc. Tomislav Premerl)


Facebook događaj
 

Poveznice
Moglo bi te zanimati