"Pokušaj poistovjećenja" Vlaste Delimar u KC Mesnička

Jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, Vlasta Delimar, izvest će 19. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Mesnička performans naziva "Pokušaj poistovjećenja". Nakon performansa koji će se održati u 19 sati uslijedit će razgovor s umjetnicom.

Upravo je "Pokušaj poistovjećenja" prvi performans koji je umjetnica izvela je sa Željkom Jermanom, poznatim članom Grupe šesotrice, na isti datum 1979. godine u istom prostoru (tadašnje galerije Podroom). Vlasta Delimar i Željko Jerman u dvadesetminutnom su performansu stajali goli pred publikom. Na tijelima im je bojom bila ispisana riječ ‘’JA’’, a oni su priljubljivali tijela te je boja koja se zamrljala činila tekst nečitljivim.

Umjetnica performansom analizira uzajamne odnosa kreirane uslijed zajedničkog života te propitkuje mogućnosti samospoznaje i zadatosti vlastita samopoimanja. Naime, radi se o suptilnoj refleksiji nad procesima međusobnog određenja individualiteta te zajedništva, a komunikacija se odvija subverzivnim jezikom tjelesnosti.

Nagost bez ikakve zadrške u njezinim performansima suočava gledatelja s jasnom i nepatvorenom porukom, uvijek u službi osvješćivanja položaja žene/pojedinca u društvu, s naglaskom na direktnu objavu licem u lice, što je čini jednom od najpriznatijih konceptualnih umjetnica današnjice.

U sadašnjoj rekreaciji, Vlasta Delimar obilježava četrdesetgodišnjicu djelovanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Od 19. studenog do 2. prosinca u galeriji Mesnička posjetitelji će imati priliku pogledati i projekciju fotografija performansa "Pokušaj poistovjećenja" Vlaste Delimar i Željka Jermana iz 1979. godine.


Omogućena je i kupnja kataloga izložbe po cijeni od 100 kuna.

Zbog ograničenog broja mjesta svoj dolazak je potrebno najaviti na broj 095/798 9210 ili porukom na Instagram profil Galerije KCM.

Izvor: odjecikulture.com

Poveznice
Moglo bi te zanimati