"Papir, škare, knjiga" u Galeriji Galženica

Problematika knjige u suvremenoj umjetnosti nedugo nakon obilježavanja Svjetskog dana knjige

U petak 26. travnja 2019. godine u 19 sati otvorit će se prva izložba u nizu posvećenom kulturi knjige i čitanja pod nazivom “Papir, škare, knjiga” u Galeriji Galženica u Velikog Gorici.

Riječ je o hibridnoj formi suvremeno-umjetničke i muzejske izložbe koja se bavi fenomenom knjige kao artefakta, simboličkom funkcijom knjige i pitanjem njezinog budućeg statusa izlažući i predmete iz svakodnevice i radove Bruketa&Žinić&Grey, Danijela Dragojevića, Dejana Dragosavca Rute, Dubravke Vidović, Irene Frantal, Petera Greenawaya te Siniše Labrovića. Kustosi izložbe su Petra Galović i Klaudio Štefančić.

“Papirna knjiga, naravno, neće nestati, ali u skoroj budućnosti više neće biti privilegirani nositelj informacija, odnosno znanja, ne zbog toga što će elektronski čitači biti još bolji, nego zato što će se promijeniti cjelina društvene komunikacije. Možda ta komunikacija neće biti usmena, kako ju je, fasciniran radijem i televizijom zamišljao Marshall McLuhan, možda će još više počivati na abecedi, na tekstu, kako ju je, u obliku apsolutne knjige, vjerojatno zamišljao Stephane Mallarmé. Nikad se, uostalom, nije više pisalo i čitalo nego danas. Pripadnici takozvane generacije Y, po svim dosadašnjim istraživanjima, nisu odbacili samo sredstvo za omekšavanje rublja, zvono na vratima i dnevnu sobu, nego se vjerojatno neće javiti ni na telefon, ako ih nazovete; umjesto toga, dopisivat će se s vama. Je li na njihovoj listi suvišnih stvari i papirna knjiga? Teško je reći, ali jedno je sigurno: za zvijezdu što je stajala u središtu „Gutenbergove galaksije“, za papirnu knjigu, u budućem društvu koje upravo nastaje pred našim očima, više neće biti centralnog mjesta.” (iz Predgovora)

Izložbu prati dodatni program realiziran u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica i književnom prevoditeljicom Romanom Perečinec.

U Dvorani Galženica u petak i srijedu 3. i 15. svibnja u 19 sati održat će se “Nagovor na poeziju”, razgovor moderatorice Romane Perečinec s pjesnikinjama Sonjom Manojlović, Suzanom Matić i Larom Mitraković, odnosno Monikom Herceg, Lucijom Butković i Lidijom Deduš.

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica (Zagrebačka 37) u petak 10. svibnja u 19 sati glavni urednik i osnivač izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević održat će predavanje “Kako nastaje knjiga?”.

Izložba “Papir, škare, knjiga” ostaje otvorena do subote 18. svibnja 2019. godine.


“Papir, škare, knjiga”, Galerija Galženica, 26.4.-18.5.2019.

Facebook event izložbe

Više informacija na mrežnim stranicama Galerije Galženica

Poveznice
Moglo bi te zanimati