NOVAci: prijave na novi pilot-program Pogona i WHW-a

Pogon i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene ove godine pokreću Pilot projekt NOVAci kojemu je cilj potaknuti mlade povjesničare/ke umjetnosti i ostale zainteresirane za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da se angažiraju u praktičnom radu u tom polju. Projekt omogućava korisnicima da steknu prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih na domaćoj umjetničkoj sceni, a namijenjen je studentima humanističkih smjerova i onima koji su tek diplomirali. S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi/ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja, a prije svega i producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma novi katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, pripremu i tisak izložbene brošure, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja. 

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojednice i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.

Prijava treba sadržavati:

1. Podatke o kustosu/kustoskim kolektivu: Ime/imena autora/ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora/ice, životopis svih autora/ica

2. Tekstualni/vizualni prilog

Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se autor/ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika te odabrane radove (2 kartice teksta)

Popratni vizuali (2 stranice)

Rok za predaju prijava je 31.05.2021.

Prijave i upiti vezani uz natječaj šalju se na mail: NOVAci@pogon.hr.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni 10.06.2021. na internetskim stranicama Pogona i WHW-a te društvenim mrežama.

Realizacija izložbe predviđena je za prosinac 2021. godine u Galeriji Nova.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura Nova.


Biografije mentorica:

Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica. Dio je organizacije Što,kako i za koga/WHW u kojoj radi kao producentica, kustosica te edukatorica u programu WHW Akademije. Zadnjih deset godina radila je kao voditeljica GMK (Galerija Miroslav Kraljević) i kustosica (www.g-mk.hr) gdje je kurirala brojne izložbe te organizirala i provela velik broj edukacijskih programa. Živi i radi u Zagrebu.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic, Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio organizacijskog tima ETNOFILm festivala. Članica je kustoskog tima Galerije Močvara, festivala fotografije Organ Vida te radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.


Više informacija potražite na Facebook događaju

Poveznice
Moglo bi te zanimati