Mikropolitike 2023: Čitati (povijest) umjetnost(i) feministički

Program Mikropolitike 2023: Čitati (povijest) umjetnost(i) feministički sastoji se od jednodnevnog internacionalnog diskurzivnog seminara, kojim će se pokušati osvijetliti lokalni i internacionalni procesi i dosezi feminističkih strategija u vizualnim umjetnostima, kao i u povijesti umjetnosti. 

U lokalnom se kontekstu vizualne umjetnosti nerijetko interpretiraju isključivo na formalno-stilskoj razini i analiziraju kao ahistorijska, autonomna praksa. U toj konstelaciji feministička čitanja (povijesti) umjetnost(i) sustavno su marginalizirana i diskreditirana, između ostalog, zbog metodologijâ koje uporišta pronalaze u interdisciplinarnim, horizontalnim i dekolonijalnim pristupima. 

Ovim će se programom stoga pokušati osvijetliti procesi, izazovi i dosezi feminističke epistemologije na različitim lokalnim i internacionalnim studijama slučaja. Njegov je cilj proizvodnja novih znanja i uvida u smjeru nadomještanja propusta kurikuluma javnih obrazovnih ustanova, s ambicijom stvaranja kontrapunkta reprodukciji anakronizama i diskriminatornih, imperijalističkih narativa. 

Jednodnevni internacionalni diskurzivni seminar sastoji se od devet predavanja umjetnica, kustosica, istraživača, stručnjakinja i znanstvenica kojima će se spomenuta problematika obraditi u tri tematske sesije naslovljene Feministička čitanja: obrazovne politike – metodologije – studije slučaja.

 

Petra Šarin, gošća urednica

Sudjeluju: Iva Čukelj, Sanja Horvatinčić, Agata Jakubowska, Filipa Lowndes Vicente, Ljiljana Kolešnik, Iva Kovač, Glorija Lizde, Leopold Rupnik, Jasmina Tumbas

Program će se odviti u srijedu, 31. 5. od 9:30 do 17:30 u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Jelačiča 3, 1. kat

Seminar je besplatan i otvoren svim zainteresiranima bez prethodne najave. Linkovi za predavanja koja se mogu pratiti i online bit će dostupni na Facebook i web stranicama BLOK-a od ponedjeljka 29. svibnja.

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati