„Krystal“ Petre Grozaj u Galeriji Galženica

Samostalna izložba Petre Grozaj naziva „Krystal“ otvorit će se u petak, 22. studenog 2019. godine u 19 sati u Galeriji Galženica. Riječ je o autorici koju je uvelike formirao boravak u inozemstvu, a čiji se rad pretežno oslanja na odnos između slikarstva i fotografije, poglavito u vidu interpretacije ženskih portreta.

Predgovor izložbe izveden je u obliku razgovora između autorice i kustosa Klaudija Štefančića, u kojem slikarica pojašnjava svoj pristup radu, odnos s fotografijom i filmom, umjetničkom tradicijom te poziciju ženskog pogleda.

„Prije svega, ostavljam drugima da interpretiraju slike kako žele. Reference na povijest slikarstva ne radim programatski, niti potpuno svjesno, ali slažem se da je na mojim slikama često riječ o svojevrsnoj maski. To je zbog toga što ljudi često žive paralelne živote, ne mislim pritom na neke krajnosti, nego običan čovjek u društvu tako živi. Živjeti javnu privatnost, da tako kažem, nije moguće, niti ima smisla. Svaka zajednica zahtijeva svojevrsno odricanje od privatnosti, od karaktera; mislim da maska u tom smislu nije znak za hipokriziju, nego preduvjet društvene komunikacije. Izvorno lice nema mjesta u ovakvom društvu. Maska metaforički dolazi kao nametnuta izvana, te slikarstvo, odnosno umjetnost daje mogućnost izražavanja vlastite izvornosti, ako za to postoji doza hrabrosti, a to onda i publika može prepoznati“ (Petra Grozaj, iz predgovora)

Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2019. godine.


Petra Grozaj, Krystal, Galerija Galženica, 22.11.2019. - 21.12.2019. - Facebook event

Poveznice
Moglo bi te zanimati