Izložba "Porod od svjetla" Franka Ćorića

U srijedu 6. studenog 2019. godine u 19 sati u Knjižnici Voltino (Dragutina Golika 36) održat će se otvorenje izložbe "Porod od svjetla" dr. sc. Franka Ćorića. Na izložbi će biti izloženi radovi koji su nastali za vrijeme studentskog razdoblja te neka novija djela, a moći se pogledati do 29. studenog.

Franko Ćorić je kao student održao dvije izložbe: 1995. i 1998., te sudjelovao 2002. godine na jednoj skupnoj. Ovu izložbu opisuje kao popunjavanje rupa u izlaganju i ponovno pokazivanje javnosti radova koji su već bili izloženi, ali sada za drugačiju publiku. Od prošle godine intenzivno djeluje u ateljeu i radi na novim temama, a iduće godine namjerava nove radove izložiti u javnosti.

Crtanje i slikanje započeo je u najranijoj dobi, a samostalno još u višim razredima osnovne škole (1987.-1990.) potaknut nastavom prof. Milana Šimere. Jednu od prekretnica u likovnom stvaranju smatra studij povijesti umjetnosti, koji mu je omogućio da stekne opsežno znanje o stilovima i razdobljima. Kao svoja omiljena razdoblja i umjetnike koji su utjecali na njega ističe fajumske portrete, Cimabuea, maniriste, pogotovo Del Sarta i El Greca, Cézanna, Kraljevića i Račića, ekspresioniste i fauviste: Noldea, Liebermanna, Matissea, Bonnarda, Grupu trojice, pogotovo Mišea, Dubrovački slikarski krug, osobito Dulčića i Trostmanna te slikarstvo materije.

"Naslov Porod od svjetla aluzija je na Gundulićev porod od tmine. Ivan Gundulić je tako nazvao svoje rane radove za koje je nakon obraćenja smatrao da su bezvrijedni, a kasnija književna kritika ih je proglašavala izvrsnim dijelom njegovoga stvaralaštva. Svoje rane radove sam za ovu prigodu nazvao porodom od svjetla jer su nastali samostalno, u deset godina dugom samostalnom i djelomično samoukom prakticiranju slikarstva sa svim mladenačkim poletom, energijom i životnom radosti.  Vremenom su krajolični elementi postajali sve slobodniji i apstraktniji. Pogotovo je brnistra, dovoljno figuralna i dovoljno apstraktna, a slikana prstima, postala specifični osobni motiv kojemu sam se često vraćao i pokušavao ga drukčije likovno riješiti (mokrom akrilnom bojom, bojom bez miješanja s vodom te napokon u pastoznijoj i reljefnijoj izvedbi s različitim medijima i punilima)." (iz Predgovora)


"Franko Ćorić rođen je 1976. godine u Metkoviću. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2001. godine povijest umjetnosti i germanistku. Poslijediplomski studij povijesti umjetnosti upisao je 2002. godine. Od 1. srpnja 2004. godine zaposlen je kao znanstveni novak-asistent na Katedri za zaštitu kulturne baštine Odsjeka za povijest umjetnosti na projektu prof. dr. sc. Ive Maroevića, a od 2007. godine na projektu dr. sc. Zlatka Jurića. Pod mentorstvom dr. sc. Zlatka Jurića izradio je i 6. prosinca 2010. godine obranio doktorski rad na temu C. kr. Središnje povjerenstvo za proučavanje i održavanje starinskih građevina u hrvatskim zemljama – ustroj, zakonodavstvo i djelovanje 1850.-1918. Glavno područje interesa mu je povijest i teorija zaštite spomenika u Hrvatskoj u XIX. i prvoj polovini XX. stoljeća, veze s njemačkim govornim područjem te suvremena konzervatorska teorija i praksa." (iz Biografije na stranici Odsjeka za povijest umjetnosti)

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati