„Ich vermisse dich / das sind alles mine freuden“ izložba Petra Vranjkovića

U ponedjeljak 16. ožujka u Galeriji Spot Ureda za fotografiju (Čanićeva 6) otvorila se samostalna izložba „Ich vermisse dich / das sind alles mine freuden“ umjetnika Petra Vranjkovića koju je moguće pogledati do 3. travnja.

Radove Petra Vranjkovića karakterizira intermedijalnost, na razmeđi fotografije, grafike, dizajna i konceptualne umjetnosti, a njegovo tematsko i organizacijsko polazište čini obiteljski arhiv. Izložbom dominiraju fotografija umjetnikove majke i citati iz njezina dnevnika. Ona se izvorno izražava na hrvatskom koji Vranjković u svrhu izložbe prevodi na njemački jezik naznačujući tim postupkom indirektne veze s poviješću rodnog prostora, ali nastoji i napraviti odmak od majčina pisanja pa se ono u promijenjenom okviru otvara novim značenjima.

Prebacivanjem majčine fotografije u cijanotopiju, umjetnik pridaje svojevrsni hommage Anni Atkins, autorici prve objavljene knjige koja koristi fotografiju u znanstvene svrhe. Vranjković u svom radu također pristupa kroz znanstvenu metodologiju – istraživački i arhivsko-dokumentarni rad, ali uključuje i osobne osjećaje pa su u radu sadržani i subjektivni i objektivan karakter.


Petar Vranjković (1997.) mladi je transmedijalni umjetnik koji u umjetničkom radu koristi predmete iz (obiteljskih) arhiva, fotografiju, grafiku i dizajn. Studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za grafiku. Sudjelovao je u više samostalnih i grupnih izložbi unutar i van Hrvatske.
Predgovor: Ana Bedenko
Fotografije: Leopold Rupnik
Facebook event
Poveznice
Moglo bi te zanimati