Fotografija kao dokumentacija pandemijskog ljeta

Ovoga petka, 26. ožujka 2021. godine u 19 sati, u sklopu projekta Šalji dalje privatne galerije Lauba otvara se izložba studenta Akademije dramskih umjetnosti Davida Bakarića Mihaljevića pod nazivom HNK.

Godina 2020. definitivno je bila godina iznenađenja, i to ne onih ugodnih. Karantena nas je prikovala za naše domove te su mnogi od nas, nakon početnog kukanja, otkrili razne mogućnosti izvedive u četiri zida. U početku karantene imali smo malo informacija o virusu koji nas okružuje što je u društvu izazivalo strah, ali istovremeno se pojavila vjera i nada u bolje sutra. „Čim prođe korona, otići ću u prvu kafanu i rastaviti se.“ „Partijat ću tri dana kada karantena bude gotova.“
Karantena je završila, ali virus nije nestao. Iako smo mogli izaći iz svojih brloga, mjere su i dalje bile stroge te su postojala određena ograničenja. U tom ozračju, mladi željni druženja i zabave odlučili su uzeti stvari u svoje ruke. Hrvatsko narodno kazalište i njegova okolina postali su mjesto sastajanja mladeži svih društvenih skupina i interesa. Taj prostor bio je mjesto okupljanja i prije 2020. godine, no ni približno ovakvih razmjera. Razne ekipe prošloga su ljeta tamo cugale, pjevale, plesale, ljubile se, na razglas se puštala i glazba, organizirali su se razni nastupi. Ubrzo se stvar otela kontroli jer su se pojedini akteri odlučili akrobatski izražavati na zgradi kazališta ili izvoditi druge vrste ludorija pa je nerijetko intervenirala i policija. Vikendaška druženja proširila su se na cijeli tjedan. Tako se svaki dan moglo naći nekoga za razgovor i čašicu pića na stepenicama kulturne ustanove ili obližnjim klupicama.

U tom kaotičnom sastavu, našao se i David Bakarić sa svojim fotoaparatom. Neke od njegovih fotografija koje su nastale tih ljetnih noći među glasnom gomilom bit će predstavljene u Laubi. Mladi autor osjetio je koliko je bitno dokumentirati ovakvo događanje. Okupljanja na HNK definitivno će ostati u sjećanju mnogim generacijama, osobito populaciji koja je tamo provodila svoje prošlogodišnje ljetne izlaske. Također, činom fotografiranja, autor želi dokazati kako će mladost, usprkos svemu što joj se nađe na putu, „naći način da se dobro provede, sviđalo se to ostatku društva ili ne.“

Izložba će biti otvorena do 7. travnja 2021. godine.


David Bakarić Mihaljević student je druge godine preddiplomskog studija fotografije i snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Izložbu svoje prve foto knjige koja je ujedno bila i njegov završni rad srednjoškolskog obrazovanja u Školi za grafički dizajn i medijsku produkciju izlaže u Kulturnom centru Peščanica 2019. godine. Trenutno njegove radove možete pogledati i u Galeriji F8 u sklopu izložbe fotografija studenata ADU „U procesu 4“ do 31. ožujka ove godine. David je sudjelovao i na nekoliko filmskih festivala sa svojim kratkim filmovima.

Više o izložbi na linku Facebook eventa.

Naslovna fotografija ustupljena ljubaznošću autora.

Poveznice
Moglo bi te zanimati