DA! FESTIVAL : IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA

Izložba nagrađenih radova DA! festivala održava se u prostoru galerije LexArt na adresi Frankopanska 22-24, a ako ju još niste stigli pogledati možete ju posjetiti do 18. lipnja svakim radnim danom i subotom od 13:00 do 18:00 h. Organizacija DA! festivala, osmišljena i provedena od strane studenata, idealna je prilika za upoznavanje mladih i nadarenih studenata umjetničkih i umjetničko-tehničkih studija. Osim izložbe, festival se sastoji od projekcija filmova, glazbe, marketa, piknika, ali i predavanja i radionica priznatih ljudi iz struka. Sama izložba sastoji se od radova podijeljenih u nekoliko kategorija: arhitektura, urbanizam, dizajn vizualnih komunikacija, industrijski dizajn, likovna umjetnost te fotografija i film. U proteklim člancima mogli ste se upoznati s posljednje četiri kategorije, a u nastavku možete saznati nešto više o nagrađenim radovima iz kategorija arhitektura i urbanizam.

Arhitektura

Tonko Bonković i Lucija Božičević osvojili su prvu nagradu sa svojim arhitektonskim umjetničkim projektom Kuća nad kućama. Beskonačan prostor, u potpunosti odvojen od Starog svijeta, služi smještanju Novog, suvremenog svijeta. Takav svijet, kako ga sociolog Zygmunt Bauman opisuje, obilježen je fluidnošću – svijet kao akontekstualan, leteći, naprosto tekući, u kojemu sve nanovo nastaje i jednakom brzinom nestaje. Prostor koji su osmislili multifunkcionalan je, osmišljen za obično življenje, ali i za javne događaje, proizvodnju, odmor i razonodu. Njegova svrha je razbijanje stigmi, micanje etiketa. U njemu ne postoje nejednakosti, a prihvaća svakoga – mjesto postaje alat socijalne pravde, bez mnogostrukih identiteta, staleža, novca. Prava utopijska arhitektonska oaza.

Antonio Hren, u suradnji s Mijom Hrenom, svojim prefab palace-om osvaja drugu nagradu. Palača je osmišljena kao odgovor na zahtjeve poslije prorodnih katastrofa koje su zadesile područje Banovine. Smještena u Petrinji, palača je osmišljena kao arhitektura montažnog tipa. Betonski temelji i armiranobetonski zidovi kao kruti elementi, „rastapali“ bi se drvenim pročeljem i krovnim drvenim roštiljem, stvarajući ravnotežu čitavog sustava. Iako u potpunosti suvremena, palača bi evocirala tradicionalne elemente posavske kuće. Prostor bi bio pregrađen krutim, armiranobetonskim komunikacijskim krakovima, čija je funkcija lako prilagodljiva ovisno o lokaciji i potrebama. Iako možda naizgled fragilna, ova konstrukcija je mogući suvremeni način rješavanja problema izgradnje nakon potresa.

Domagoj Leko, student zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, svojim je projektom Repozitorij industrije osigurao drugu nagradu. Analizirajući industrijski kompleks datiran još u 1947. godinu, Leko čini precizne korekcije koje mogu poslužiti za moguću buduću realizaciju. Industrijski pogon sastoji se od trinaest objekata, a izdvojeni su sljedeći: pekara, skladište brašna, silos za brašno i stari mlin, silos za žito, tvornica tjestenine i kotlovnica. „Doživljajno najsloženija kuća, matematički svedena na zbrojeve volumena, a ne površina, s tornjem koji dominira nad rijekom i gradom, nekad je udomljavala žito, a sada udomljuje ljude.“ Svojim nacrtima Leko ponovno oživljava kompleks i tom masivnom arhitektonskom gorostasu ponovno vraća funkciju.

 

Urbanizam / Krajobrazna arhitektura

Vesna Antešević, Isidora Komljenović, Aleksandar Marić, Bosa Ostić i Andrej Simićević čine banjalučki kolektiv koji je svojim projektom Festival kanalizacionih cijevi dobio prvu nagradu na ovogodišnjem DA! Festivalu u kategoriji Urbanizam / Krajobrazna arhitektura. Ovaj kolektiv društveno se angažirao u svrhu vrlo bitnog i, za stanovnike grada Banja Luke, neophodnog pitanja – problem zagađenja rijeke Vrbas, u koju se otpadne vode direktno ispuštaju. Mapirajući kanalizacijske otvore u samu rijeku te dizajnirajući objekt koji bi bio postavljen u samom gradu, kolektiv djeluje s namjerom da „probudi“ stanovništvo i učini promjenu u svojem gradu. Priloženi objekt služio bi za obrazovanje stanovništva, ali i udruživanje s ciljem rješavanja spomenutog problema. Po gradu su, također, postavljeni paneli koji osvještavaju stanovnike pitanjima poput “Kuda idu tvoja govna?”, uz prikaz uzoraka otpadne vode s mjesta kanalizacijskih otvora, jasno upućujući apel svima koji su za to odgovorni svojom apatijom i nedjelovanjem.

Ognjen Milićević i Katarina Milovanović autori su projekta a community park koji je na ovogodišnjem DA! Festivalu osvojio drugo mjesto u kategoriji Urbanizam / Krajobrazna arhitektura. Potaknuti problemom nedostatka kvalitetnog javnog prostora na otvorenom, pokrenuli su projekt „urbane oaze“ koja bi bila smještena na novosadskom Bulevaru. Takva oaza bila bi centar za okupljanje građana, ispunjena različitim sadržajima kao što su urbani vrt, otvorena knjižnica, igralište za djecu, izložbeni prostor i sl. Takav prostor, prije svega, ima namjenu poticanja interakcije među ljudima, stvarajući i unaprjeđujući duh lokalne zajednice. Uz to, kvaliteta javnog prostora bi porasla, kao i kvaliteta života stanovnika koji bi, na ovaj način, konstruktivno i kreativno iskoristili svoje slobodno vrijeme.

Karla Klobučar i Jurica Koren također su osvojili drugo mjesto sa svojim projektom koji nosi naziv Borderline. Proučavajući širi kontekst Novoga Zagreba, uočavaju kako stambena naselja, odvojena prometnicama, funkcioniraju „svako zasebno, poput malih gradova“. Otkrivajući identitete novozagrebačkih naselja, odlučuju se baviti temom granica, kao „zidovima“ koji se prilagođavaju naselju i njegovim potrebama. Te granice, osim što razdvajaju stanovnike, mogu ih i zbližiti radi poticanja znatiželje što se događa s „one strane zida.“ Precizirajući svoju ideju, odabrali su naselje Dugave kojemu je granica s drugim naseljem, Hrelićem, isušeno korito rijeke Save. Na tome području učinili bi svojevrstan „memorijalan botanički vrt“, u kojemu bi bile nastanjene ugrožene biljne i životinjske vrste s područja zagrebačke rijeke.

 

 

 

Fotografije su preuzete s web stranice DA! festivala.

 

Poveznice
Moglo bi te zanimati