Za bolje i zdravije društvo kroz obnovu "Dječjeg sela" kod Promajne i "Dječjeg lječilišta" u Krvavici

Bivše "Dječje selo" kod Promajne, koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, nedavno je stavljeno na prodaju, a "Dječje lječilište" u Krvavici, zaštićeno kao kulturno dobro, također se nastoji privatizirati. Obije su građevine nebrigom uništene i godinama prepuštene propadanju.

Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja "Kačić"  (Podgora), Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze / Projekt Motel Trogir (Zagreb, Trogir), Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi (Split, Zagreb), uz stotine zainteresiranih građana, aktivista, kulturnih, zdravstvenih i drugih radnika predlažu očuvanje i vraćanje u izvornu funkciju oba objekta. Tim su povodom Antonia Vodanović (Udruga Kačić), Nataša Bodrožić (Slobodne veze / Motel Trogir) i Miranda Veljačić (Platforma 9,81)  sastavile i uputile otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu kulture i medijima, s prijedlogom za obnovu "Dječjeg sela" kod Promajne i "Dječjeg lječilišta" u Krvavici te njihovo zadržavanje u javnom (državnom) vlasništvu i ponovo aktiviranje kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske.

Obije bi se građevine trebale nastojati sačuvati i vratiti u izvorno stanje iz više razloga. Pandemija koronavirusa stavila je u prvi plan vrijednosti javnog dobra, solidarnosti i zdravlja svih ljudi te je ujedno pokazala da prepuštanje zdravstva i sustava skrbi tržištu može biti pogubno za društvo. Revitalizacijom ova dva objekata, povećao bi se opseg i kapacitet potrebnih zdravstvenih objekata te bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura i poboljšalo zdravlje i uvjeti života građana Hrvatske. U slučaju Dječjeg lječilišta u Krvavici, djela arhitekta Rikarda Marasovića, izgrađenog početkom 1960-ih, riječ je o jednom od najboljih arhitektonskih ostvarenja u hrvatskoj graditeljskoj baštini koje zauzima naročito važno mjesto u modernističkom arhitektonskom sloju po kojemu je Hrvatska upravo globalno poznata.  

Cijelo pismo dostupno je na poveznici

Inicijativu možete podržati slanjem potpisa (ime i prezime, zanimanje, grad) na udrugakacic@gmail.com ili na slobodne.veze@gmail.com

 


Naslovna fotografija: Betonski spavači
Fotografije iz galerije: Udruga Kačić
Poveznice
Moglo bi te zanimati