Što se čitalo u 2017.?

Prelasci u novu godinu trenuci su prisjećanja uspona i padova koji su obilježili prethodni puni krug naše vrtnje oko Sunca. U toploj nostalgiji koja se javlja s tom reminiscencijom, donosimo Vam pregled osam članaka koje ste najviše čitali u, sada davnoj, 2017. godini.

Što ste propustili brzo nadoknadite (barem dok se nije pročulo da niste pročitali ovo must-read štivo, pa makar bilo so last year), a uredništvo Kulturfluxa Vas pozdravlja sa srdačnim željama da ćemo u 2018. godini zajedno još više gledati, pisati, slušati i razgovarati o umjetnosti!

8. Zaprešićki minijaturni Bauhaus – Udruga likovnih stvaralaca

Lora Rajčić i Jelena Šekrst razgovarale su s dijelom trenutnog vodstva Udruge likovnih stvaralaca. Udruga neformalno djeluje tridesetak godina na području Zaprešića i okolice, a okuplja petstotinjak umjetnika i umjetničkih entuzijasta.

7. Od nove umjetničke prakse do komercijalnog dizajna: Željko Borčić

Povodom izložbe Informacija: Dizajn za kulturu Željka Borčića 70-ih i 80-ih u Galeriji HDD, Ana Svalina donijela je iscrpan članak o naslovnom protagonistu izložbe, svestranom konceptualcu, fotografu i dizajneru koji je uvelike obilježio ‘novu umjetničku praksu’.

6. Tunel Grič: Jučer i danas za bolje sutra?

Maja Flajsig predstavila je svoje detaljno tromjesečno istraživanje povijesti i aktualnijih događaja vezanih uz sudbinu Tunela Grič koji je u ljeto 2016. godine otvoren za javnost.

5. Kulturne ustanove ili sredstva zarade?

U pokušaju da rasvijetli pojam i način rada bujajućih neumjetničkih muzeja te njihovu poziciju u muzeološkom sustavu, Ana Svalina uputila se u zagrebački Muzej prekinutih veza, Muzej iluzije i Muzej torture.

4. Povijest povijesti umjetnosti u Hrvatskoj i utemeljiteljsko doba: Ivan Kukuljević Sakcinski

Karla Papeš u članku nastalom iz stručnog rada prikazuje važnost Kukuljevića Sakcinskog za formiranje povijesti umjetnosti u Hrvatskoj tijekom Ilirskog pokreta.

3. Malo o tržištu: primjer Art Pullovera

O domaćem tržištu umjetnina pisala je Jozefina Ćurković, ponudivši i usporedivši primjere Art Pullovera, 33. salona mladih (naslovljenog Troškovnik) te Cash&Carryja

2. Kulturflux putuje: The Floating Piers

Lana Harjaček i Vera Vince iz prve ruke donose izvještaj s posljednje zajedničke land-art instalacije supružnika Christa i Jeanne-Claude. Projekt pod nazivom The Floating Piers bio je postavljen ljetos na lombardskom jezeru Iseo.

1. Kad profesorica i studentica zamijene uloge dogodi se ovo…

Najčitaniji članak 2017. godine razgovor je s profesoricom Sanjom Cvetnić, predstojnicom Katedre za umjetnost renesanse i baroka, u kojem je Rafaela Tassotti saznala profesoričin akademski put, osobne preferencije u umjetnosti, stavove o kulturi, samom studiju i mnoge druge zanimljivosti.

Moglo bi te zanimati