Portal Kulturflux nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2019./2020.

Dragi čitatelji portala Kulturflux, ovim putem bismo vas htjeli obavijestiti da je Kulturflux dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2019./2020. Želimo se zahvaliti svima vama koji nas čitate i podržavate, svim galerijama, institucijama, umjetnicima i kulturnim radnicima s kojima smo ostvarili suradnje, našim profesorima, osobito profesorici dr. sc. Lovorki Magaš Biladžić koja nam je bila mentorica za prijavu te profesorici dr. sc. Tanji Trški koja nam je konstantna podrška od samog početka, lektoricama Marti Bužanić i Ana-Mariji Francetić i konačno svim našim novinarima, posebno onim najaktivnijim Hani Katanić, Bugi Kranželić, Dori Novak, Lori Rajčić, Ivani Rogač, Franki Štrkalj, Mihaeli Zajec i Ivani Završki, bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Nadamo se još brojnim uspješnim godinama djelovanja portala!

Vaše uredništvo,

Jelena Bužanić, Petra Galović, Leopold Rupnik i Silvia Roberta Zaplatić


Ovom ćemo se prilikom prisjetiti početka djelovanja i naših dosadašnjih projekata.

Portal Kulturflux osnovale su Klara Petrović i Luja Šimunović u siječnju, a web-stranica portala pokrenuta je u ožujku 2016. godine. Prvotni vizualni identitet portala osmislila je dizajnerica Alma Šavar.

Početkom 2017. godine urednice portala postaju Jelena Bužanić, Ana-Marija Krnić i Ana Svalina, a u prosincu iste godine uredništvo portala preuzeli su Jelena Bužanić, Petra Galović, Leopold Rupnik i Silvia Roberta Zaplatić. Novo je uredništvo započelo s aktivnim radom od ožujka 2018. godine kada je okupilo novu bazu mlađih novinara. Uz vođenje samog portala, ono je koncipiralo i sklop dodatnih projektnih aktivnosti koje uključuju semestralnu organizaciju radionica i okruglih stolova.

U travnju 2019. godine Kulturflux je reprogramirao i redizajnirao Franjo Heršak (Smooth Coding), a Silvia Roberta Zaplatić dizajnirala novi logo.


Predavanje o pisanju članaka i kritičkih osvrta, 11. siječnja 2016.

U pripremnoj fazi, prije pokretanja web-stranice portala, profesorica dr. sc. Tanja Trška je za Kulturflux na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održala predavanje o pisanju članaka i kritičkih osvrta. Cilj predavanja bio je uputiti studente kako ispravno kritički pisati o vizualnim umjetnostima. U tom periodu, do pokretanja web-stranice, prikupljali su se prvi članci za portal.

 

Ciklus radionica i predavanja o likovnoj kritici, 7. svibnja – 4. lipnja 2016.

Prva u nizu radionica koje je organizirao portal Kulturflux bio je ciklus radionica i predavanja stručnjaka o likovnoj kritici koji je održan tijekom četiriju subota kroz svibanj i lipanj 2016. godine u Klubu MaMa / Multimedijalni Institut. Prisutni studenti i drugi zainteresirani imali su priliku poslušati izlaganja te s Bojanom Krištofićem, Tihanom Bertek, Markom Golubom i Leonidom Kovač razgovarati o praktičnim i teorijskim, lokalnim i globalnim te drugim aspektima likovne kritike.

 

Izložba „Proces inicijacije“, 29. lipnja 2016.

U Velikoj Dvorani Pogona Jedinstvo Kulturflux je u lipnju 2016. godine organizirao izložbu „Proces Inicijacije“ na kojoj je izlagao niz mladih umjetnika od koji su neki sudjelovali individualno (Antonija Bačić, Valerija Cerovac, Teuta Gatolin, Tea Ivković, Vanda Kreutz, Dino Priselac, Ana Sladetić, Mia Štark, Ivana Tkalčić), a neki grupnim radovima (Zvonka Barbir i Donat Radas, Nera Miočić i Jason Mulhausen, Martina Nikoljačić i Petra Orbanić). Izložbu su organizirale osnivačice i urednice portala Kulturflux Klara Petrović i Luja Šimunović u suradnji s kolegicama Jelenom Bužanić , Majom Flajsig, Ana-Marijom Krnić, Lorom Rajčić, Anom Svalina i Ivanom Završki.

 

Tribina o studentskim časopisima „Časopisi ćaskaju“, 11. ožujka 2017.

Tribina o studentskim publikacijama „Časopisi ćaskaju” održala se u ožujku 2017. godine u Galeriji Šira te je okupila aktualna uredništva časopisa studenata povijesti umjetnosti Kontrapost (FFZG), novoosnovanog časopisa studenata likovnih umjetnosti Skica (ALU) te novog web-portala studenata arhitekture i dizajna Folder (AF). Tribinu su moderirale osnivačice Kulturfluxa Klara Petrović i Luja Šimunović.

 

Radionica likovne kritike s Bojanom Krištofićem, 19. ožujka 2018.

Jednodnevnu radionicu likovnu kritike, namijenjenu studentima povijesti umjetnosti te ostaloj zainteresiranoj javnosti, organiziralo je novo uredništvo portala Kulturflux Jelena Bužanić , Petra Galović, Leopold Rupnik i Silvia Roberta Zaplatić u ožujku 2018. godine u prostorima Multimedijalnog instituta MaMa-e pod vodstvom afirmiranog likovnog kritičara, pisca i dizajnera Bojana Krištofića.

 

„Prakse i taktike poticanja mladih umjetnika i kustosa“, 16. svibnja 2018.

U svibnju 2018. godine u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu Kulturflux je organizirao okrugli stol „Prakse i taktike poticanja mladih kustosa i umjetnika“. Cilj je bio potaknuti raspravu o gorućim problemima mladih u potrazi za svojim mjestom na likovnoj sceni. Na okruglom su stolu sudjelovali predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost Janka Vukmir, tadašnji kustos Galerije Miroslav Kraljević Lovro Japundžić, redovna profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof. art Koraljka Kovač Dugandžić i tadašnja umjetnička direktorica međunarodnog festivala fotografije Organ vida  Marina Paulenka, a raspravu su moderirale Buga Kranželić i Mihaela Zajec, studentice povijesti umjetnosti i suradnice Kulturfluxa.

 

Radionica novinarskog pisanja, 23. studenog 2018.

U studenom 2018. godine portal Kulturflux je u prostorima Filozofskog fakulteta organizirao radionicu novinarskog pisanja koja je održana pod vodstvom Eme Pavlović, studentice novinarstva s višegodišnjim iskustvom novinarke i urednice Kulturne redakcije Radio Studenta te publicirane pjesnikinje.

 

Radionica oglašavanja putem društvenih mreža, 10. travnja 2019.

Kulturflux je u travnju 2019. godine organizirao radionicu oglašavanja putem društvenih mreža koju je održala Sara Morić, osnivačica obrta za promidžbu Digitalna kužina. Radionica je bila usmjerena na upoznavanje studenata s aktualnim alatima za digitalno oglašavanje kulturnog sadržaja koje će kroz daljnji rad stvarati za javnost.

 

„Nove perspektive kurikuluma Likovne umjetnosti i Likovne kulture“, 14. svibnja 2019.

Portal Kulturflux organizirao je u svibnju 2019. godine u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu okrugli stol „Nove perspektive kurikuluma Likovne umjetnosti i Likovne kulture“. Okrugli stol imao je ulogu platforme na kojoj se kroz niz tema davalo odgovore na mogućnosti koje otvaraju novi predmetni kurikulumi za Likovnu umjetnost i Likovnu kulturu. Na okruglom stolu govorile su profesorice s Katedre za metodiku nastave povijesti umjetnosti dr. sc. Josipa Alviž i dr. sc. Jasmina Nestić, profesorica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti as. Ida Loher, profesorica V. gimnazije u Zagrebu Vesna Mišljenović te studentica nastavničkog smjera povijesti umjetnosti i likovne kulture Martina Ištvan i studentica nastavničkog smjera povijesti umjetnosti Tihana Kušter, a moderirale su studentice povijesti umjetnosti Mirna Bralić i Ivana Rogač.

 

Radionica novinarskog pisanja, 22. studenog 2019.

U studenom 2019. godine na Filozofskom fakultetu ponovljena je radionica novinarskog pisanja, ali ovaj put pod vodstvom uredništva Kulturfluxa (Jelena Bužanić, Petra Galović, Leopold Rupnik, Silvia Roberta Zaplatić).

 

Trenutno su u tijeku projekt Vizitka i Početnica likovne kritike u suradnji s umjetničkom organizacijom Atelijeri Žitnjak tako da pratite nas i dalje!

Poveznice
Moglo bi te zanimati