Georgievics de Abadia

Knjiga obiteljske povijesti

Georgievics de Abadia diplomski je rad dizajnerice Alme Šavar s temom analize osobne obiteljske povijesti.

Projekt propituje mogućnosti materijalizacije i očuvanja obiteljskog naslijeđa u fizičkom obliku, koristeći dizajn kao medij prezentacije genealoške građe na nekoliko razina — informacijski dizajn pri strukturiranju rodoslovlja tj. obiteljskog stabla, prijelom knjige kroz koji se predstavlja narativni aspekt obiteljske priče, te naposlijetku oblikovanje knjige kao fizičkog objekta koji sam po sebi postaje dijelom materijalnog obiteljskog naslijeđa.

Rezultat projekta je istoimena knjiga koja okuplja sve sačuvane materijalne dokaze autoričinog osobnog naslijeđa (obiteljsko stablo, različite dokumente, fotografije, pisma, priče pojedinaca itd.) u svojevrsnu obiteljsku arhivu vizualne i tekstualne građe koja svjedoči o životima ljudi u prošlosti, a seže sve do 2. polovice 17. stoljeća.

Sintezom infografskih i narativnih komponenata obiteljsku se priču nastoji prezentirati kao određeni kronološki slijed, postavljen u kontekst povijesnih, političkih i kulturnih zbivanja, kako bi se predstavila šira slika povijesti jedne obitelji i sačuvala kao svojevrsni dokument vremena. Pritom se ulazi i u problematiku definiranja obiteljskog identiteta, razmatrajući utjecaj faktora nacionalne, religijske ili kulturološke pripadnosti u određenim povijesnim periodima, posebice tijekom Drugog sjetskog rata. Identitet samog projekta, s druge strane, izveden je heraldički te predstavlja digitalizaciju i redukciju postojećeg obiteljskog grba iz 19. stoljeća.

Kao inspiracija, ali i izvor većine materijala za projekt, poslužilo je postojeće genealoško istraživanje iz 60-ih godina prošloga stoljeća sačuvano u obliku rukopisa koji su, gotovo doslovno, ‘ubačeni’ u knjigu u obliku stranica kraćeg formata. Samim time knjiga zapravo ima dvostruku namjenu — prezentacije obiteljske povijesti kao subjekta istraživanja, ali i dokumentacije samog procesa istraživanja.

Više o projektu možete doznati ovdje, a cijelu knjigu u digitalnom obliku moguće je prolistati ovdje.

Moglo bi te zanimati